fredag 21. juni 2013

Jordbær- og rabarbrasyltetøy og saft



For første gang i mitt liv har jeg forsøkt meg på hjemmelaget rabarbra saft! Gjett om jeg var spent på resultatet når jeg satte igang;) Med alle ingrediensene på bordet begynte kutte jobben:)





I oppskriften jeg brukte stod det at i tillegg til rabarbraen og sukker, skulle man ha i saften av en sitron samt en vaniljestang. Sistnevnte kunne visst også sløyfes hvis man ikke er så begeistret, men her i huset skulle oppskriften følges til punkt og prikke;) Og den ble så god!




Ingrediensene: 
400 gram vasket rabarbra, kuttet i biter
200-230 gram sukker
1 vaniljestang
1 liter vann
Saften av en sitron

(Oppskriften er fra boken "Søtt for gud og hvermann")




Oppskriften rakk til litt mer enn en flaske med saft, 
så jeg doblet den slik at det ble mer av den herlige sommer drikken.  




Og siden vi fikk så masse rabarbra laget jeg likeså godt jordbær og rabarbrasyltetøy også. 
Til dette trenger du:

  • 1 kurv jordbær
  • 500 g rabarbra
  • 1 stk vaniljestang (kan sløyfes)
  • 500 g sukker 

Fremgangsmåten: 
 
Rens og skjær jordbær i to, rabarbraen i ca. 2 cm tykke skiver. Splitt opp vaniljestangen.

Legg jordbær, rabarbra og sukker lagvis i en kjele. Legg vaniljestangen mellom lagene. La kjelen stå på kjøkkenbenken en times tid så bær og rabarbra begynner å safte seg.

Kok opp, skru ned varmen og la syltetøyet småkoke til jordbær og rabarbra er mørt. Rør av og til så det ikke brenner seg i kjelebunnen.

Skum godt av, ta opp vaniljestangen og fyll syltetøyet på varme glass som skrues til med det samme. 

(Jeg tredoblet oppskriften min da jeg ønsket litt mer syltetøy enn det oppskfriten sier samt jeg tilsatte Certo etter smak slik at ikke syltetøyet ble så tyntflytende) 






Vakre farger sammen:) 




Syltetøyet ble enda bedre enn saften syntes jeg og det smakte sååå godt på ferskt brød idag tidlig. 






Rabarbra er for meg forsommeren sin favoritt og jeg kommer garantert til å lage dette syltetøyet til neste år også.




Ha en fin fredag fra min lille hjelper og meg, 


Pernille 



6 kommentarer:

Frk Elton sa...

Herlig! Dette må testes så fort jeg får plukket rabarbra hos foreldrene mine :) gleder meg til å teste oppskriften din :)
Ha en fin sommerdag!
Klem

Lisette sa...

Så friske bilder du deler, Sweet Chili:) Riktig god helg til deg. Kjekt du er tilbake her.

helen og gutta sa...

nå fikk jeg vann i munn, ser knallgodt ut, både saft og syltetøy. Godt vi har rabarbra i hagen og at det er jordbær sesong. skal prøves i helgen, passer egentlig godt da det er meldt regn, regn og atter regn. god helg til deg. klem

Den første løvetann sa...

Så deilig å kunne lage alt dette selv fra egen hage!
Gleder meg til vår hage blir mer på stell :) Har bodd her i 3 1/2 år, men har fortsatt ikke fått opparbeidet hele hagen. Men rabarbra står definitivt på planteønskelisten. Jordbærplantene er vi litt i gang med :)

Takk for inspirajson!
Gleder meg til jeg kan lage noe lignende selv :)

Mvh
Ingrid

Elin sa...

Hei!

Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.

Jeg la merke til at du har smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

Vi er for tiden rangert som den nest største side i verden i vårt marked der vi er i 37 forskjellige land. Alleoppskrifter.no har et stort antall besøkende som genererer høy trafikk fordi har over 20.000 unike besøkende / dag.

Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Varme hilsen,

Elin, Alleoppskrifter
http://www.alleoppskrifter.no/

Åpent hus sa...

her er ei som er dyktig på sommerkjøkkenet ser jeg
ser supergodt ut :)

sommerklem fra
Åpent^hus